Navneklud

En dag kom en kunde og viste mig et billede af en håndsyet navneklud. Hun spurgte mig om det var noget jeg kunne lave. Og den udfordring kunne jeg ikke lade være med at tage op med det samme.

Hvad er en navneklud ?  Fra en artikel i Kristeligt Dagblad den 13. oktober 2000.

De ældst kendte danske navneklude er fra begyndelsen af 1700-tallet. De blev syet af 10-12-årige piger fra fornemme familier, som ved hjælp af dem kunne dokumentere, at de havde erhvervet de fornødne færdighe-der udi det at kunne sy og brodere, som hørte med til en dannet piges forberedelse til voksenlivet.

Først fra slutningen af 1700-tallet begyndte et mere bredt udsnit af danske piger at sy navneklude som led i skolernes håndarbejdsundervisning og i København oprettedes frie skoler for udsatte børn. Her lærte fattige, forældreløse piger lærte at sy og brodere med henblik på senere at ernære sig som for eksempel linned-syersker eller monogramsyersker hos velstillede familier.

Nu har jeg en moderne symaskine, så opgaven var ligesom i gamle dage. At lære hvordan man broderer med de forskellige mønstre.

Denne var en dåbsgave fra mormor. Jeg kan sagtens forestille mig, hvordan mormor og Sia vil sidde og tale om alfabetet, tal og de andre vigtige markeringer på navnekluden.

Prisen er: 1500 - 2500 kr.

Navneklud 1 

Dankir Netbutik

 

Kirsten Spang Sørensen

Brunemosevej 2

4250 Fuglebjerg

Tlf.: +45 60 77 22 84

mail: kundeservice@dankir.dk

CVR: 21855847